Mottó:

"Nagyobb gonddal ápold tested épségét is,
Hogy az méltó lakása legyen lelkednek,
S könnyebben cselekedhesd a jót"
Széchényi Ferenc, 1817

Küldetés:

Célunk az emberek ösztönzése a rendszeres testmozgásra. Segítség a kezdő futóknak és mozogni vágyóknak,ne csak egy fellendülésnek vagy kényszerűmozgásnak fogják fel a futást, hanem szívből és szeretetből csinálják. Szeretnénk összefogni azokat,akik már rendszeresen sportolnak és versenyekre járnak.Közös edzésekkel, versenyekre való készüléssel.

Ma a jelenlegi, nem túl biztató sportolási szokásaink társadalmi szinten jelentos megváltoztatására lenne szükség. A városi léttel együtt járó életforma egyik jellegzetessége, hogy leszoktunk a különféle fárasztó fizikai tevékenységekrol. Sokat dolgozunk, de a fennmaradó idobol tudnánk mozgásra is idot szánni, hiszen mindenkinek arra jut ideje, amire akarja, hogy jusson! A szabadido eltöltés erogyujtés, a mindennapi munka fáradalmainak kipihenése, ahol a pihenés dominál, s ez az igény az évek során egyre erosödik. E természetes igényt kielégítve inspiráljuk az embereket a sportolásra, hogy minél többet mozogjanak a szabad levegon. A cél, hogy az izmokat megmozgatva a jó levegon "új erore kapjanak". Arra ösztönözzük az embereket, hogy - akár egyénileg, akár egyesületekben - fizikailag igényes tevékenységekben vegyenek részt. A tagok növeljék ismereteiket és intenzív módon vegyenek részt a megmozdulásokon Ez személyes kiteljesedés és gazdagodás, mely olyan természetes igény, amelyre lehet építeni. A szabadido lehet az a kiváltságos terület, ahol az ember kívánsága szerinti meleg kapcsolatokat alakíthat ki. A közösen jelentkezo lehetoségek és a közös problémák adják az együttmuködés alapját. E szerint minden embernek lehetoséget kell adni arra, hogy felfedezze önmagát, hogy részt vegyen a csoport és a társadalom életében, javasolva bizonyos változtatásokat, javításokat, elősegítve az élet minoségének állandó emelkedését. Ugyanakkor az élményszeru egymástól tanulás, mint felnőttoktatási módszer átütő erejű!

A sportolás már az 1930-as években sokak szabadidő eltöltési, illetve szórakozási formája volt. 1980 tavaszán rendezték meg az első futóversenyt Budapesten, és ezzel a rendezvénnyel indult el Magyarországon a futómozgalom. Neves közéleti személyiségek is megmutatták futótudományukat. Ezek után fokozatosan szaporodni kezdtek a versenyek az ország különböző tájain. Ez az a szabadidős sportág, amely a leglátványosabb fejlődésen ment keresztül, sokan vesznek részt, százezres létszámról beszélhetünk éves szinten. Ennek minden bizonnyal az az oka, hogy nem szükséges hozzá komoly felszerelés, és bárhol lehet űzni. Ez a fajta szabadidősport valamelyest másról szól, mint a versenysport. Itt is szerephez jut a teljesítmény, de nem a "kiváltságos" keveseké. (A kiváltságért vérrel és verejtékkel küzdenek meg a profik is!) A szabadidősport egyfajta "reneszánsz életérzés" megtestesülése. Az ember saját teljesítményéről és kitartásáról, a mozgás öröméről, a szórakozásról szól. A hétköznapi ember - értsd nem profi sportoló- a versenysportban passzív szereplő. A szabadidősport lényege az aktivitás, és az, hogy mindenki (!) számára hozzáférhető.

Számos felnőtt a gondokra és a fáradtságra hivatkozva vonakodik bekapcsolódni egy-egy sportegyesület életébe. A felnőttek számára biztosított tevékenységformák gyakran passzívak és fogyasztói jellegűek.

A FuTeam közössége viszont feltételezi, hogy a résztvevők maguk vállalkozzanak a tevékenységben való részvételre. Nem arról van szó tehát, hogy az embereket befolyásoljuk, hogy beléjük pumpáljunk, rájuk erőszakoljunk bármit. Ellenkezőleg, a csapatépítésnek feltáró szerepe van: célja, hogy kibontsa, az egyéniségeket.

Tudjuk, hogy jó dolog a sport, segít levezetni a stressz által felhalmozott feszültséget, így kiegyensúlyozottá tesz. Növeli az önbizalmunkat, a kitartásunkat, egyszóval "helyre tesz". Jótékony hatással van az társas kapcsolatainkra is, kialakítják a másikra odafigyelés képességét. A közös cél, közös siker átélésével formálja a közösségünket.

Bárkinek lehetősége van a bekapcsolódásra!

Tardi Csilla